miercuri, 12 august 2009

Oameni si carnuri....

Ciudat... astazi sunt prosper intr-ale literaturii de calitate indoielnica. Blogul asta e unul scris in graba si majoritatea la nervi. Calitatea.. urmeaza sa fie apreciata de cei care citesc (sau care refuza sa mai citeasca aberatiile mele). Asadar... azi o sa categorisesc un pic oamenii, amicii si... tovarasiile in general. Dar un pic fabulistic...
Oamenii de tip 1 (calitatea I, superioara, comparabili cu fileul de somon). Sunt acei oameni care de obicei tac. Nu vorbesc, ci actioneaza, nu promit ci iti fac surprize placute ori de cate ori este necesar si posibil. Acesti oameni sunt extrem de rari. Fileul de somon este in general un sortiment destul de... nesemnificativ pentru necunoscatori. E alb, simplu si sta cuminte in rafturi fara prea mare aglomeratie. Unii nu il cunosc, unii nu si-l permit. Fileul de somon insa iti va aduce intotdeuna satisfactia gustului (prieteniei) si mandria de a manca (avea langa tine) o carne rara. Se serveste in genral cu vinuri albe, usor demiseci, pe inserat... si poti spune in fata acelei sticle de vin vrute si nevrute.
Surprinzator este faptul ca acest sortiment il poti gasi deseori si in magazinele de cartier, pierdut intre rafturi si oarecum deznadajduit. Este mai rar insa in magazinele de fitze.. aici e mai mult fois gras... somonul nu e gustat de fitzosi... e prea.. peste... mancarea saracului...

Oamenii de tip 2 (calitatea I, standard, asemanabili cu fileul de... merluciu). Necunoscatorii il iau de la raft ca fiind somon, neuitandu-se pe eticheta. Se ineaca insa cu ceva oase atunci cand il consuma, dar se obisnuiesc, fiiind si ei pesti cu oase multe si carnivori. Avantajul este ca si merluciul e un peste. Nu face rau, nu iti ridica colesterolul. Trebuie insa sa fii atent la oase. Sunt cateodata atat de insignifiante, dar iti pot ramane in gat.
Se gaseste si acesta destul de rar, fiind un compromis intre pret si calitate. Poate fi folosit in public, dar nu se stie ce impresie face. Nu prea merge cu vin, insa durerile intepaturilor oaselor minuscule pot trece cu alcool tare. Consumat insa in cantitati prea mari poate avea efectul carnii de pui... oarecare balonari si chiar toxiinfectii.

Oamenii de tip 3 (calitatea aII a, standard, carne de pui). Carnea de pui, are si ea categoriile ei: poate fi piept de pui... un pic fad, "no fun", dar care nu face niciun rau, pulpele... cam grase, dar bune de consum (cu orice rachie ai prin preajma) si ghearele... de care te sfatuiesc sa te feresti daca nu esti caine.
Un lucru pe care il stim cu totii este ca puiul este o pasare nu prea curata, galagioasa si care face mult gainat peste tot. Asa ca o preferam moarta si transata.. de altii.
Pieptul este ok. Il poti avea ca prieten.... aaaa... fel de mancare. Asta daca iti impui sa omiti faptul ca a fost inainte o gaina imputita. Pieptul de pui poate fi considerat luxul saracilor si al necunoscatorilor. E bun... dar nu te saturi cu el.. nu iti da o satisfactie deosebita. E un simplu piept de pui. Cateodata... chiar iti e mila de el.. a fost si el un puisor.. si uite ce a ajuns... Din pacate din pui nu putem face peste... tine asta minte.
Copanele.... eeee... este imprudent sa le manaci, dar iti dau o anume satisfactie. Sunt grase si rumene. Merg cu vin, merg cu tuica.. si daca esti la un pic de regim.. le poti considera chiar un festin. Sunt si ieftine. Se pot face cu ajutorul lor mese galagioase, dar cu clientela un pic selectata (diferitele de mesele cu cefe de porc). Nu iti e rusine cu ele, dar nu dau nici foarte bine. Reprezinta linia de demarcatie. Madiocritatea in toata splendoarea ei. Grija trebuie sa fie mare la consumul acestor alimente, deoarce dupa cateva pahare de vin demarcatia e inselatoare... iar fripte si dezosate seamana bine cu carnea de porc...

Oamenii de tip 4 (calitatea aII a, inferioara, carnea de vita). Intotdeuna fada, carnea de vita nu face decat sa hraneasca aparent ok trupul, fiind cateodata compromisul intre pui si porc. Pot exista parti mai bune si mai pretioase, muschiul, sau mai putin pretioase (talpa de vita batrana - asemanata din pacate de multe ori cu obrazul anumitor fete... mari - sic!?). Recomand consumul cu prudenta deoarece de-a lungul vietii (la raft) a trecut prin multe... condimente (alifii) si poate fi extrem de inselatoare. Merge cu orice.. atat cat te tine buzunarul. Iti poti folosi pisica (sau alt animal de incredere) pentru a testa cat de buna de consum este aceasta carne.

Oamenii de tip 5 (Calitatea aIV a, carnea de porc). Unii ar spune "porc esti, porc mananci". Nu se recomanda in general consumul. Oricum.. trebuie bine verificat de autoritatile competente chiar daca este considerat crescut pe langa casa omului. Prezinta numeroase riscuri... sa se arda fara sa stii, sa puta a stricat sau cel mai rau sa grohaie si sa manace rahat ca atunci cand era viu.
E consumat in general de necunoscatori, neavizati, nepasatori, nesimtiti sau decatre alti porci hamesiti de foame.

Oamenii de tip 6 (legumele) Sunt de obicei sanatoase (atentie ca exista insa si ciuperci otravitaoare). Nu aduc insa niciun fel de satisfactie la consum, nu merg cu nimic alcoolic, nici macar cu suc de dude. Le consumi pe post de umplutura, la regim sau post.

Nu am discutat aici de toate carnurile... exiata si fazan si broasca testoasa si laba de urs dar atentie.. si caine si sobolan. Fiecare dupa gusturi.. sunt mai rare si.. dupa ce ati citit cele de mai sus, am curajul sa afirma ca va veti gandi de doua ori la ceea ce puneti in farfurie sau in suflet. Nu am discutat de asemenea despre ... preparate... acele carnuri de proasta caliate in amabalaj fain.. nu le recomand... deoarece ca sa fie bune trebuie sa fie crud-uscare si maturate.. deci cu o varsta respectabila... nu va inghesuiti la PIEPT de pui... afumat sau salam de vara... pot face rau fara sa va dati seama de ce...

Finalizez aici scurta mea incursiune culinaro-fabulistica... astept eventuale comentarii si intrebari... s-ar putea sa mai revin.
Ciao

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu